5 tips om je website veilig te houden

website veilig houden

Het gevaar van een onveilige website

Misschien denk je dat er toch geen belangrijke gegevens op je website staan of misschien heb je er nooit over nagedacht. Toch is het van groot belang om te zorgen dat je website beveiligd is. Niet alleen om cybercriminelen buiten de deur te houden, maar ook om te zorgen dat de gegevens van jou en je klanten veilig zijn.

In veel gevallen merk je niet eens dat je website gehackt is. Hackers gebruiken namelijk handige tools waarmee ze zomaar duizenden wachtwoorden per dag in handen krijgen. Niet alleen hebben ze zo toegang tot je website, ook proberen ze jouw andere programma’s te hacken. Denk hierbij aan jouw e-mailmarketingsysteem of e-mailadressen. Bedenk maar eens wat ze met al die e-mailadressen kunnen doen!

Hackers verdienen veel geld met het verkopen van e-mailadressen of ze gebruiken jouw e-maillijst om spamberichten te versturen. Je kunt je wellicht voorstellen dat jouw potentiële klanten niet blij zijn met zo’n spaminvasie.

1.     Houd je website veilig door back-ups te maken

Het is belangrijk om regelmatig een back-up van je website te maken. Dit is niet per se een beveiligingstip, maar zorgt er wél voor dat je gemakkelijk je gegevens en laatste content terugvindt als je website gehackt wordt.

Er zijn twee manieren om back-ups te maken:

 1. Door de hostingpartij dit voor je laten doen.
 2. Je doet dit zelf.

Maar let op, als je zelf back-ups maakt is het wel van belang om te weten wat je doet. Zorg ervoor dat je niet vergeet om regelmatig een back-up te maken en daarbij is het ook van groot belang dat je weet hoe je snel handelt om de laatste versie terug te zetten.

2.     Zorg voor een SSL-certificaat

Misschien is het je wel eens opgevallen dat veel websites een pictogram van een slotje hebben. Dit zie je aan het begin van de adresbalk staan. Dit ‘slotje’ geeft aan dat er een SSL-certificaat wordt gebruikt.

SSL staat voor ‘Secure Sockets Layer’ en zorgt voor een versleutelde verbinding tussen twee computers. Met deze versleutelde verbinding kun je jouw data veilig over het internet laten rondgaan. Zo zorg je ervoor dat cybercriminelen geen gevoelige informatie kunnen inzien of aanpassen. Zonder het SSL-certificaat kan alle gevoelige en belangrijke data misbruikt worden.

3.     Gebruik sterke en veilige wachtwoorden

Het lijkt misschien makkelijk en handig om overal hetzelfde wachtwoord voor te gebruiken, toch is dit sterk af te raden. Als dit wachtwoord gehackt wordt, is het voor cybercriminelen niet heel moeilijk om andere systemen te kraken. Zorg er daarom altijd voor dat je een moeilijk wachtwoord gebruikt.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een sterk en veilig wachtwoord?

 • Hoe langer je wachtwoord is, hoe beter;
 • Gebruik een combinatie van verschillende tekens, letters en cijfers;
 • Verzin een wachtwoord dat niks met jou persoonlijk te maken heeft, dit is makkelijker te hacken;
 • Verander je wachtwoorden regelmatig.

Ook is het aan te raden om een wachtwoordmanager te gebruiken, zodat je al die lastige wachtwoorden gemakkelijk opslaat. KeePass is een handige wachtwoordmanager die eenvoudig te gebruiken is.

4.     Zorg voor updates

Heel simpel: een verouderd systeem is makkelijker te hacken dan een systeem dat regelmatig voorzien wordt van de nieuwste update. Updates van jouw CMS, plug-ins, modules of thema’s brengen vaak verbeterde beveiligingsmaatregelen met zich mee.

Alle software wordt minder veilig naar mate de tijd verstrijkt. Het is daarbij natuurlijk wel belangrijk om software te gebruiken die regelmatig wordt geüpdatet. Wist je dat cybercriminelen vaker inbreken via een verouderde plug-in of thema? Daarom is het nooit een goed idee om een update over te slaan.

5.     Let op wie toegang heeft tot jouw website

Het lijkt zo onschuldig: even je wachtwoord geven aan iemand die naar je website kijkt. Toch is niets minder waar, want hoe meer mensen toegang hebben tot jouw website, hoe groter de kans is dat ongewenste gasten hun gang kunnen gaan. Gelukkig kan je hier zelf de controle over houden.

 • Zorg dat je altijd weet wie toegang tot je website heeft;
 • Geef nooit je wachtwoord, maar maak een account aan voor degene die je toegang wilt geven;
 • Beperk de mogelijkheden door aan te geven welke rechten diegene heeft;
 • Zijn de werkzaamheden afgerond? Zorg dan dat je het account weer opheft;
 • Weet je niet meer wie jouw wachtwoord heeft? Verander voor de zekerheid je inloggegevens.

Houd je website veilig

Hopelijk heb je gelezen waarom het zo belangrijk is om je website veilig te houden. Dit kun je doen door:

 1. Te zorgen dat je back-ups maakt of laat maken;
 2. Jouw website te voorzien van een SSL-certificaat;
 3. Je wachtwoorden sterk en lang te maken én regelmatig te wijzigen;
 4. Regelmatig updates te doen;
 5. Goed op te letten wie toegang heeft tot jouw website.

Wil je meer tips ontvangen om jouw website veilig te houden? Download dan nu mijn gratis gids met nog 5 extra tips!

Verwante Artikelen

Reacties